Op zondag 14 april is Het Kompas van 11.00 tot 15.00 uur volop in bedrijf tijdens de Open Dag in het gebouw aan de Torendreef 20 in Bladel.
BLADEL – Je kunt er onder andere houtbewerken en je auto repareren. Klokken herstellen en leren koken. Schilderen en je eigen kleding naaien. Het Kompas in Bladel biedt ruimte voor veel groepen met een hobby. En er is nog plaats voor meer initiatieven.
Het woord ‘lidmaatschap’ kennen we niet”, stelt secretaris Ton Seuntjens. Je bent deelnemer aan een activiteit. We bieden aan, waar behoefte aan is. Iedereen die een nieuwe groep op wil starten, kan contact opnemen. We zijn flexibel.”
Als voorbeeld noemt hij de klokkenmakersgroep die elke mechanisch uurwerk nieuw leven inblaast: ,,Het was een initiatief van iemand die een kapotte antieke klok wilde repareren. Nu is het een volwaardige groep die elke maandagmorgen bij elkaar komt onder leiding van een ervaren klokkenmaker.”
Het Kompas is in de huidige vorm een succesverhaal dat in 1987 begon in het Vormingscentrum aan het Heeleind in Bladel. In die voormalige Levensschool kwamen Kempenaren die geen betaalde baan hadden wekelijks bij elkaar. Het was een vorm van elkaar ondersteunen.
Signalen oppikken
Voorzitter Harrie Rooijackers schetst die tijd: ,,Het was de tijd van de grote ontslaggolven en de WAO-piek. Bij het sluiten van het Vormingscentrum kwam het initiatief om met de groep zelf iets te beginnen. Het lukte om aan de Torendreef in Bladel een eigen activiteitencentrum te bouwen.
Bijna veertig jaar later is de wereld veranderd, legt Rooijackers uit. Stichting Het Kompas staat nu open voor iedereen, jong en oud, werk of geen werk. Meer dan tweehonderd mensen nemen deel aan een van de activiteiten. Er zijn vijfenveertig vrijwilligers beschikbaar om een groep te begeleiden of anders te ondersteunen.
De inhoud wordt bepaald door de mensen
Maria Rosenbrand, bestuurslid en gastvrouw Het Kompas
Toch sluit het bestuur de ogen niet voor nieuwe vragen: ,,We overleggen met ieder van de vier Kempengemeenten over sociale vraagstukken, bijvoorbeeld eenzaamheid. Ook zijn we bij netwerkbijeenkomsten. Begeleiden doen we niet, omdat we geen specialisme in huis hebben. We pikken wel signalen op en we willen zichtbaar zijn.”
‘Lief en leed’
Dat laatste is vooral een taak die bij de bestuursleden en gastvrouwen Maria Rosenbrand en Elly van den Ackerveken terecht komt. ,,We horen lief en leed. Er hangt hier altijd een positieve sfeer. Logisch, want mensen zijn met hun hobby bezig. Dat is de basis en die mag nooit verdwijnen. Je kunt hier ook zo maar binnenlopen voor een praatje”, aldus Elly van den Ackerveken.
,,Ik zou het hier niet kunnen missen”, bekent Maria Rosenbrand. ,,Het Kompas zit ook altijd in mijn hoofd. Altijd op zoek naar nieuwe mensen en activiteiten. Wij beheren het gebouw en faciliteren waar nodig of kan. De inhoud wordt bepaald door de mensen.”
Deelnemers aan Het Kompas betalen een kleine bijdrage. Die is afhankelijk van de activiteit, maar altijd laag. Dat kan door de financiële steun van de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden.
Overgenomen uit Eindhovense Dagblad geschreven door Jan Smets 27-03-24, 18:30 Bron: ED