Houtsnijden

Vakmanschap

Bent u op zoek naar een hobby die je het verdere leven niet meer los laat, dan is houtsnijden waarschijnlijk iets voor u.
Familie, vrienden en kennissen zullen versteld staan wat je uit een stuk haardhout of een afgedankte boom tevoorschijn tovert. Figuurlijk, abstract, modern of klassiek, alles is mogelijk.
Voor een enkeling is de gang naar een tentoonstelling de normaalste gang van zaken geworden.
Een vraag als, kun je dat voor mij maken, komt vanzelf. In een vriendenclubje op maandagmorgen of donderdagmiddag zijn nog enkele plaatsen vrij om je artistieke gaven te ontplooien.

Dit vogelhuisje is door Kees Seegers gemaakt tijdens houtsnijwerk

Het Kompas biedt je deze mogelijkheid aan.
Voor nieuwelingen heeft “Het Kompas” steekbeitels, gutsen, burijnen, raspen en vijlen beschikbaar.
Zelfs voor een stukje hout is eventueel te zorgen. Wanneer je later je eigen gereedschap hebt aangeschaft, wat natuurlijk niet eeuwig scherp blijft, hebben we professioneel slijpgereedschap, waarop gereedschap gratis geslepen wordt.

Ook enthousiast geworden na dit verhaal maar toch vragen neem dan even contact met het Kompas of gebruik het contactformulier. Nog makkelijker kom gewoon eens langs bij een van de groepen en kijk gewoon eens mee.

 Wat doen wij?

Sociaal samenzijn en met plezier met houtsnijden en beeldhouwen bezig zijn, waarbij en passant veel te leren valt over houtsnijwerk, hout, vormgeving en gereedschap. Tijdens deze cursus kan er bijvoorbeeld een reliëf gesneden worden, een abstracte vorm in een mooi stuk hout, een figuratief beeld, een spiegellijst of een ornament voor een meubel.

Voor wie?

Voor iedereen die bezigheid zoekt en het een uitdaging vindt om uit een massief stuk hout een mooi werkstuk te maken. Aangezien er geen vast cursusprogramma is kunt u op elk moment instappen. Elke deelnemer aan de cursus kan op eigen niveau en naar eigen idee aan het snijden gaan, natuurlijk bijgestaan door de docent, die ideeën aandraagt en aanwijzingen geeft.

Gereedschap voor het houtsnijden

Het benodigde gereedschap ( zoals onder andere gutsen, burijnen en hamers) is aanwezig voor beginners. Later wordt gereedschap na overleg zelf aangeschaft en meegebracht door de cursisten.

Zelf meenemen

  • Voor beginners is er een set gereedschap aanwezig. Wel wordt er verwacht dat iedereen later zijn eigen gereedschap aanschaft.
  • Hout.De cursist zorgt zelf voor hout voor het te maken werkstuk.
Ontwerpen

Wat leren we?

  • Een idee zoeken voor een werkstuk
  • Selecteren van het juiste hout
  • Model schetsen op het hout
  • Welk gereedschap heb ik nodig
  • Veilig werken met gereedschap
  • Onderhoud van het gereedschap
  • Afwerken van het werkstuk
 
BegeleiderSjaak Schenning op maandagmorgen
BegeleiderKees Seegers op maandagavond
BegeleiderVacature op donderdagmiddag
Wanneermaandag van 9:00-11:30 uur,
maandag van 19:00-21:30 uur
en donderdag van 13:30-16:00 uur
Duur van de cursus Hele jaar
Kosten€ 50,- per half jaar

Houtsnijden op maandagmorgen

Houtsnijden op maandagavond

Houtsnijden op donderdagmiddag